Yerfıstığı ve Diğer Baklagiller Arasındaki Çapraz Reaksiyon

Fıstık ve soya fasulyesi, fasulye ve mercimek gibi baklagiller ailesindendir. Yer fıstığına karşı alerjisi olan insanlar için ortaya ortak bir soru çıkmaktadır: Soya bazlı yiyecekleri veya başka fasulyeleri yiyebilirler mi? Yer fıstığı alerjisi olan kişilerin  %50’sinden fazlası, başka bir bakla türünde (soya, diğer fasulye) pozitif bir deri testi veya kan alerjisi testine sahip olacaktır, ancak bunların  %95’inin çapraz reaksiyon olan baklagilleri tolere edip tüketebileceği ortaya çıkmaktadır. Yıllar önce, yer fıstığı alerjisi nedeniyle soya da dahil olmak üzere baklagillerden kaçınılması önerilmekteydi ancak bu uygulamanın gereksiz olduğu kanıtlandı.

 

Fıstık ve Fındık Ağacı veya Tohumlar Arasındaki Çapraz Reaksiyon

Yukarıda belirtildiği gibi, yer fıstığı baklagillerdendir ve fındık ağaçı (badem, ceviz, kaju, vb.) baklagillerle ilgili değildir. Bununla birlikte, ABD’deki fıstığa alerjisi olan bebeklerin yaklaşık  %35’i bir fındık ağacı türüne alerji geliştirir. Bir çocukta fıstık alerjisi varsa fındık alerjisi de vardır “Eş-alerjik” olması oldukça yaygındır. Bu nedenle doktorlar, fıstık alerjisi olan küçük çocukların fındık ağacından kaçınmalarını tavsiye eder. Küçük çocuklar bir fındık ağacını bir fıstıktan ayırt etmekte zorlanabilirler. Bu nedenle, fıstık ile fındık ağacının ürünlerinin çapraz bulaşma potansiyeli vardır. Çalışmalar, hem yerfıstığı hem de fındık ağacı yemişlerine yaygın olarak görülen alerjinin çapraz alerjen reaksiyonuna bağlı olup olmadığını araştırmıştır. En son yapılan bir çalışma, ortak alerjik proteinlerin bazı çapraz reaksiyonlara neden olabileceğini ortaya çıkardı. Ancak gerçek çapraz reaksiyon bilinmemektedir. Bununla birlikte, daha büyük sorun, fıstık alerjisi olan kişilerde fındık ağacına alerjinin yaygın olmasıdır. Doktorlar fıstık alerjisi olan kişilerin fındık alerjisine de dikkat etmeleri gerektiğini belirtmektedir ve önerileri bireysel olarak yapılmalıdır.

Aynı şey, yer fıstığı alerjisi gibi susam tohumu ve türevlerinde de geçerlidir. Her ikisine de alerjisi olan çok az kişi vardır. Bunun nedeni, çapraz reaksiyon olmaktan çok yüksek alerjik kişilerde birden fazla gıda alerjisinin olmasıdır. Fındık ağacı ile ilgili olarak, kaju ve fıstık arasında ve ceviz ile pekan cevizi arasında yüksek düzeyde çapraz reaksiyon vardır. Bir fındık ağacı alerjisi olan çoğu insan tüm ağaç kabuklularına alerji geliştirme durumu olmamaktadır.

0 cevaplar

Cevapla

Yorum yazmak istermisiniz?
Katkıda bulunmaktan çekinmeyin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir