Polen ve Gıdalar Arasındaki Çapraz Reaksiyon (Polen-Gıda Sendromu veya Oral Alerji Sendromu)

 

Polen alerjisi olan bazı kişiler (alerjik rinit veya saman nezlesi), polenlere karşı çapraz reaksiyon proteinler içeren çiğ taze meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler veya tohumlar yedikten hemen sonra ağızda ve boğazda semptomlar gelişebilir. Bu oral alerji sendromu veya polen-gıda sendromu olarak bilinir. Örneğin, huş ağacı polen alerjisi olan kişiler, diğerlerinin yanı sıra çiğ elma, şeftali, çekirdeksiz meyve, havuç, yer fıstığı ve fındık yedikten sonra semptomlar yaşayabilir. Aynı şekilde yakup otu alerjisi olan kişiler diğer gıdalar arasında kavun ile belirtilen semptomlar yaşarlar. Semptomlar dudakların, dilin ve ağza veya boğaz kaşıntı veya karıncalanmayı içerebilir. Buna ek olarak, yiyeceklerin cilde temas ettiği ağız veya, dudaklar, dil ve boğazda sıkışma gibi şişlikler oluşabilir.  %3’ten azında semptomlar sistemik olabilir (ağız veya boğazın ötesinde) veya anafilaksi ile sonuçlanabilir.

Gıdaların pişirilmiş formları genellikle tolere edilir, çünkü polen çapraz-reaktif olan gıda proteinleri kırılgandır ve ısıya veya mide asitlerine maruz kaldıklarında parçalanırlar (örneğin, çiğ elmalar semptomlara neden olabilir fakat elmalı turta herhangi bir semptoma neden olmadan yenilebilir) herhangi bir semptom oluşturmayabilirler. Polen alerjisi olan herkesin oral alerji sendromu (OAS) yoktur, ancak çoğunda vardır. Ayrıca, ağız alerjisi sendromu olanlar için, alerjik oldukları belirli bir polene karşı çapraz reaktif olan bazı gıdalarla değil, bazı semptomlarla karşılaşabilirler.

0 cevaplar

Cevapla

Yorum yazmak istermisiniz?
Katkıda bulunmaktan çekinmeyin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir