Kurban Bayramında Kırmızı Et Alerjisine Dikkat Edelim…!!!

Son yıllarda gıda alerjilerinde artışla birlikte kırmızı et alerjisi de daha sık görülmektedir. Kırmızı et çok tüketilmesine rağmen toplumda çok fazla kırmızı et alerjisi görülmezken şimdilerde kırmızı et yedikten sonra burun tıkanıklığı, vücutta kaşıntı veya mide bulantısı hatta nefes darlığı baş dönmesi sonrasında baygınlık hissi gelişiyorsa kırmızı et alerjisi aklımıza gelmelidir.

Et Alerjisi Nedir?

Kırmızı et yedikten sonra burun tıkanıklığı, vücutta kaşıntı veya mide bulantısı hatta nefes darlığı baş dönmesi sonrasında baygınlık hissi gelişmişse et alerjisi akla gelmelidir

Kırmızı et alerjisi sığır, kuzu, keçi gibi hayvanların etlerini yedikten sonra karşımıza çıkabilmektedir. Bir et alerjisi hayatta her zaman gelişebilir. Bir tür ete alerjiniz varsa, tavuk, hindi ve ördek gibi diğer etlere ve özellikle tavuk etine de alerjiniz var olabilir.

Araştırmalar, süt alerjili çocukların çok küçük bir yüzdesinin de sığır eti alerjisi olduğunu göstermektedir. Süte karşı alerjisi olan çocukların diyetinden sığır etini de çıkarmanız gerekip gerekebilir. Çocuk alerji uzmanları bu konuda yardımcı olur.

Ixodes ricinus ( kedi ve köpeklerde bulunan keneler) ve Amblyomma americanum cinsi kenelerle ısırılmak ile kırmızı et alerjisi arasında bir ilişki olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Kırmızı et alerjisi olanların büyük çoğunluğunda öncesinde kene tarafından ısırıldığı görülmüştür.

Kırmızı et alerjisi belirtileri nelerdir ?

Kırmızı et alımından sonra

Ciltte kaşıntı kızarıklık ve kabarıklık şeklinde ürtikeryal döküntü

Mide bulantısı, mide krampları, hazımsızlık, kusma, ishal, karın ağrısı

Burun akıntısı, tıkanıklık

Hapşırma

Baş ağrısı

Astım

Anafilaksi, nefes darlığı baş dönmesi ile birlikte olan alerjik reaksiyon

Şikayetleri ortaya çıkıyorsa kırmızı et alerjisinde söz edilebilir.

Et alerjisinin nedenleri nelerdir?

Memeli hayvanların etinin yenmesiyle ortaya çıkan kırmızı et alerjisinden sorumlu α-gal karbonhidratı yapısındaki alerjendir.

Normal olarak besin alerjisinde besin alımından sonra kısa bir sure içinde alerjik reaksiyon belirtileri görülürken α-gal karşı alerjik reaksiyonlar gelişmesi birkaç saati bulabilir. Bunun nedeni alerjiye neden olan gıdaların temasının gecikmesi olabilir.

Kene ısırması et alerjisine neden olabilir. Kırmızı et alerjisi olanlarda özellikle avrupada Ixodes ricinus cinsi kenelere karşı IgE antikoru olduğunu ve IgE düzeyleri ileα-Gal seviyeleri arasında anlamlı korelasyon olduğu görülmüştür.

Sadece keneler değil, aynı zamanda parazitler de α-Gal duyarlılığına neden olabilir. Daha öncesinde paraziter enfeksiyon geçirenlerde daha sık et alerjisi görülmüştür.

Kırmızı et alerjisi sendromunda B negatif kan gruplarının etkisi olabileceğini gösteren çalışmalarda, ilk kez 39 kırmızı et alerjik hastaların yalnızca ikisinin (% 5) B-pozitif kan grubuna ait olduğunu fark edildi.

B negatif kan grubuna sahip olmakta kırmızı et alerjisi riskini artırmaktadır.

Çiğ ve orta pişmiş ete karşı oluşan IgE reaktivitesi kızarmış ve haşlanmış ete kıyasla, daha kuvvetli olduğu fakat etin pişirilmesinin alerjik yanıtı engellemediği görülmüştür.

Kırmızı et alerjisi teşhisi nasıl konulur?

Et alerjisi kişilerde farklı şikayetler ile gösterebilir. Vücutta kaşıntı kızarıklıktan baş dönmesi nefes darlığı gibi daha ölümcül alerjik reaksiyonlar görülebilir. Et yedikten sonra saatler içinde ortaya çıkabildiği için bazen göz ardı edilebilir. Bu yüzden iyi bir hikaye ve fizik muayene şarttır.

Et alerjisi şüphesi varsa alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Et alerjisi şüphesi varsa;

– Et miktarı ve etin cinsi ve kadar süre pişirildiği

– Et yedikten sonra ne kadar sure geçtiği

-süt alerjisi veya diğer gıda alerjilerinin varlığı önemlidir.

Alerji uzmanları tarafından kan testi ve deri prick testi yapılarak kırmızı et alerjisi tanısı konulur.

Kırmızı et alerjisinin tanısı koymak için nadir olarak gerekliyse alerji uzmanları tarafından et yükleme testi yapılır. Yükleme testi teşhiste altın standarttır.

Kırmızı et alerjisi tedavisi nasıldır?

Et alerjisine bağlı olarak ciddi alerjik reaksiyon geçirenlerde anafilaktik çok geçirenlerde mutlak şekilde kırmızı etten uzak durması gereklidir. Dışardan yemek yerken çok dikkat etmeleri gereklidir.

Kırmızı et alerjisi geliştiyse antihistaminik ve kortikosteroid ilaçlarla tedavi edilebilir alerjik şok gibi daha ciddi durumlarda adrenalin ilk kullanılacak ilaçtır.

Alerjik şok geçirmiş olan hastaların mutlaka yanında adrenalin otoenjektörü taşıması gereklidir.

Sonuç olarak;

-Kırmızı et alerjisi nadir görülen bir alerji tipidir. Gıda alerjilerindeki artış ile birlikte daha sık karşımıza çıkmaktadır.

-Kene ile ısırılmak, paraziter hastalıklar geçirmek, süt alerjisine sahip olmak, B negatif kan grubuna sahip olmak kırmızı et alerjisi için risk faktörleridir.

-Kırmızı et alerjisi belirtileri et yedikten sonra gelişen kaşıntı, kusma, burun tıkaması, nezle, hapşırma, ishal karın ağrısı gibi belirtilerle gösterebileceği gibi bazen alerjik şok tablosu ile de karşımıza çıkabilir.

-Kırmızı et alerjisi teşhisi tüm gıda alerjilerinde olduğu gibi alerji uzmanları tarafından yapılmaktadır.

-Kırmızı et alerjisi dana eti ile olduysa bile keçi eti ve kuzu eti dahil tüm etler tüketilmemelidir. Tavuk eti ve diğer etleri tüketirken dikkat etmesi gerekir.

-Kırmızı etin pişirilmesi alerjik özelliğini ortadan kaldırmamaktadır. Kımızı etten tamamen uzak durmak gereklidir.

-Kırmızı et alerjisi belirtileri ortaya çıkmışsa ilaçlarla ile semptomlar kontrol altına alınmalıdır.

-Alerjik şok gibi ciddi alerjik şok gelişirse adrenalin uygulanmalıdır ve sonrasında adrenalin otoenjektörü verilmelidir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir