Besin alerjisi vücudun bağışıklık sisteminin besinler karşı verdiği anormal yanıttır.  En sık çocukluk döneminde görülmekle birlikte hemen her yaşta görülebilir. Besin alerjileri çocukluk yıllarında daha çok karşımıza çıkmasına rağmen ileri ki yıllarda ortaya çıkan besin alerjileri daha ciddi klinik tablolara yol açabilir. Sizlere bu yazımızda besin alerjisine neden olan besinleri yazdık.

besin-alerjisi-3-gidahatti

Besin alerjileri hayatımız boyunca karşılaştığımız her gıdaya bağlı olarak gelişebilir. Özellikle çocukluk yıllarında ilk karşılaştığımız gıda olan inek sütü alerjisi en sık görülen besin alerjisidir.

Çocukluk yıllarında besin alerjisine yol açan gıdalar

-İnek sütü ve diğer hayvanların sütleri

-Yumurta

-Soya

-Buğday

-Yer fıstığı

-Ağaç fıstıkları (Badem, ceviz, fındık gibi)

-Balık

-Kabuklu deniz hayvanları olarak karşımıza çıkarken

Yetişkin yaşlarda en sık besin alerjisine yol açan gıdalar

-Yer fıstığı

-Fıstık

-Balık

-Kabuklu deniz hayvanları

-Buğday

-Soya

-Yumurta

-İnek sütü olarak karşımıza çıkar

Besin alerjileri hayatın her döneminde görülür çocukluk yıllarında oluşan besin alerjileri ileri yıllarda kaybolurken yetişkin yaşlarda görülen besin alerjisi kaybolmaz hatta anafilaktik şok gibi ciddi hayatı tehdit eden klinik tablolara yol açar.

Yetişkinlerdeki besin alerjisi için risk faktörleri nelerdir ?

Besin alerjisinin ortaya çıkmasında bazı risk faktörlerinin olduğu konusunda birçok çalışma vardır. Bunlar içinde en çok üzerinde durulanlar

Cinsiyet özellikle çocukluk yıllarında erkeklerde daha sık görülür

 Irk / etnik yapı (beyaz çocuklarla karşılaştırıldığında Asya ve siyah çocuklar arasında artış göze çarpmaktadır),

Genetik de yapı ailesinde besin alerjisi olanlarla daha sık görülmektedir.

Atopik  alerjik yapıya sahip kişilerde besin alerjisi daha sonraki yıllarda görülebilir.  Alerjik astım olan özellikle ağır astım olan kişilerde daha şiddetli gıda alerjisi reaksiyonları görülür.

D vitamini yetersizliği son yıllarda üzerinde daha fazla durulmaktadır. D vitamin yetersizliğinde besin alerjisinin daha sık görüldüğü konusunda çeşitli çalışmalar vardır. D vitamini besin alerjisine karşı koruyucu özelliği vardır.

Tükettiğimiz gıdalardaki yağ asitleri  (omega-3-çoklu doymamış yağ asitlerinin tüketiminin azalması),

Antioksidan  tüketiminin azalması,

Mide asit azaltıcı ilaç kullanımı (alerjenlerin sindirimini azaltmak),

Obezite

Hijyen ortamda büyüyenlerde tüm alerjik hastalık gibi besin alerjisi riski de daha fazladır.

Gıdalara maruz kalmanın zamanlaması ve yolu önemli risk faktörleri arasında sayılabilir.

Önemli Bilgi

Alerji uzmanları ise (yeni adıyla İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı) 18 yaşından büyüklerde görülen astım ve alerjik hastalıklar konusunda özel eğitim alarak İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı diploması alan ve aynı zamanda da İç Hastalıkları veya Göğüs Hastalıkları veya Dermatoloji Uzmanı olan doktorlardır.